arrow Vraag direct een offerte aan arrow Ga naar onze online urenregistratie aan

Wat is een payroll contract?

Veel medewerkers vinden payroll niet zo makkelijk. De constructie oogt ingewikkeld en medewerkers bevinden zich voor hun gevoel in een onzekere situatie. Dit komt met name door de onduidelijkheid. Paycompany legt je graag uit wat een payroll contract precies inhoud.

Wat is een payroll contract?

Een payroll contract houdt in dat je een arbeidsovereenkomst aan gaat met het payrollbedrijf. Jouw werkgever fungeert als inlener in deze driehoeksverhouding. Hij leent jou dus in via het payrollbedrijf. De werkgever heeft jou wel zelf gekozen, maar verzoekt het payrollbedrijf jou in dienst te nemen.

Waar moet op letten met een payroll contract?

In principe mag je er vanuit gaan dat een payrollbedrijf zijn zaken op orde heeft. Toch zijn er zaken waar je op moet letten. Geef altijd jouw volledige arbeidsgeschiedenis door aan het payrollbedrijf. Wanneer zij jouw volledige arbeidsverleden niet weten, weten zij ook niet waar jij recht op hebt.

Fases payroll contract

Een payroll contract bestaat uit vier fases, namelijk fase 1, 2, 3 en 4.

Fase 1-2

Fase 1-2 van het payroll contract telt 78 weken. Gedurende de eerste periode van gewerkte weken, week 1 tot en met week 26 (26 weken), werk jij in fase 1. Gedurende de tweede periode van gewerkte weken, week 27 tot en met week 78 (52 weken) werk jij in fase 2. Tijdens deze fase tellen alleen de gewerkte weken mee. In deze fase moet je rekening houden met het feit dat de werkgever het contract kan stopzetten, wanneer er geen werk meer is. Oftewel wanneer hij jou geen werk meer kan bieden, houdt het contract ook op. De eerste 26 weken van deze fase is het niet verplicht om pensioen op te bouwen. Na 26 weken is dit verplicht.

Fase 3

Als je fase 1-2 hebt voltooid, stroom je door naar fase 3. Deze fase duurt maximaal vier jaar. In deze fase krijg je maximaal zes contracten voor bepaalde tijd aangeboden. Uiteraard stem je samen met de werkgever de arbeidsvoorwaarden af. In fase 3 heb je wel garantie van uren. Dit betekent dat de werkgever het contract niet zomaar kan beëindigen wanneer er onvoldoende werk is.

Fase 4

Wanneer je fase 3 hebt voltooid, stroom je door naar fase 4. Dit is een contract voor onbepaalde tijd. Oftewel na 5,5 jaar heb je recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Contract met of zonder uitzendbeding

Naast deze fases heb je bij een payroll contract ook te maken met: met of zonder uitzendbeding. Een contract met uitzendbeding betekent letterlijk dat de arbeidsovereenkomst ook eindigt op het moment dat de inlener de opdracht beëindigt. De payroll organisatie is alleen loon verschuldigd over de periode dat de werknemer daadwerkelijk werk heeft verricht. Een contract met uitzendbeding kan alleen worden aangegaan in fase 1-2.

Een contract zonder uitzendbeding wordt voor een bepaalde of onbepaalde tijd overeengekomen. De overeenkomst eindigt niet automatisch bij het einde van een opdracht, maar partijen dienen een einddatum op te nemen. Bovendien heeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting.

Meer informatie?

Wil jij precies weten wat een payroll contract inhoud? Wij leggen je dat graag uit! Neem gerust contact met ons op.