arrow Vraag direct een offerte aan arrow Ga naar onze online urenregistratie aan

Payroll cao

Wanneer je payroll wilt inzetten, doe je uiteraard goed onderzoek. Welk payrollbedrijf ga jij inzetten? Hierbij overweeg je ook de payroll cao die het bedrijf hanteert. Paycompany hanteert de NBBU cao, maar wat houdt dit precies in? Wij leggen je het graag uit.

De NBBU cao

Cao is een afkorting voor Collectieve Arbeidsovereenkomst. In de cao staan afspraken over beloningen, maar ook vakantiedagen. Het NBBU is een organisatie voor intermediairs op de arbeidsmarkt. Voor onder andere payrollorganisaties, zzp’ers en uitzendbureaus onderhandelen zij over de cao. Zij proberen altijd de kwaliteit te waarborgen voor iedereen.

Als ondernemer dien jij je te houden aan de geldende cao binnen jouw branche. Doe je dit niet? Dan riskeer je hoge boetes. Paycompany voorkomt dat jij dit riskeert. Voor elke werknemers passen wij de juiste cao toe en voeren wetswijzigingen door.

Hoe werkt een cao bij payroll?

Paycompany werkt volgens de NBBU cao. Dit betekent dat wij een fasensysteem toepassen bij elke werknemer die jij in dienst neemt via ons. Dit fasensysteem bestaat uit vier fasen en is zeer vergelijkbaar aan het ABU fasensysteem.

Fase 1 & 2

De eerste twee fases van het payroll contract telt 78 weken. Fase 1 duurt 26 weken en fase 2 duurt 52 weken. Alleen de gewerkte weken tellen mee in deze fasen. Als werkgever beschik jij in deze fase over alle flexibiliteit. Mocht er onverhoopt geen werk meer zijn, kun je het contract stop zetten. Na 26 weken bouwen je werknemers pensioen op.

Fase 3

De werknemer bevalt nog steeds goed, dan stroomt deze door naar fase 3. Deze fase duurt maximaal vier jaar. Als werkgever kun je in deze periode maximaal 6 contracten bieden. Samen met je werknemer stem jij de arbeidsvoorwaarden af. De werknemer heeft nu wel garantie van uren. Je kunt dus niet zomaar het contract beëindigen, wanneer er onvoldoende werk is.

Fase 4

Na fase 3 stroomt de werknemer door naar fase 4. Dit is een contract voor onbepaalde tijd. Oftewel na 5,5 jaar moet je de werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden.

Met of zonder uitzendbeding

Naast deze fases heb je ook te maken met: met of zonder uitzendbeding. Een contract met uitzendbeding betekent dat de arbeidsovereenkomst ook eindigt op het moment dat de opdracht eindigt. Dit is dus ideaal voor tijdelijke projecten. Di type contract wordt alleen aangegaan voor fase 1 en 2. De payroll organisatie is alleen loon verschuldigd over de periode dat de werknemer daadwerkelijk werkt. 

Zonder uitzendbeding betekent dat je voor bepaalde of onbepaalde tijd een overeenkomst aangaat met de werknemer. De overeenkomst eindigt niet automatisch bij het einde van een opdracht. Je moet daarentegen samen een einddatum kiezen. Daarnaast heb je in dit geval wel loondoorbetalingsverplichting.

Meer informatie over de cao bij payroll?

Wil je graag meer weten over de cao in het geval van payrolling? Wij leggen je het graag uit. Neem contact op of vraag een offerte aan.