arrow Vraag direct een offerte aan arrow Ga naar onze online urenregistratie aan

Stopt jouw payroller ook met payrollen? Wij niet!

Per 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. Dit houdt in dat werkgevers meer premie zullen betalen over hun werknemers die geen vast contract hebben (waaronder flexwerkers, uitzendkrachten, payrollkrachten). Daarnaast zullen payrollmedewerkers een nieuw contract moeten krijgen. Dit zal, door de risico’s en extra administratieve en financiële lasten, veel payrollbedrijven de das omdoen. Het resultaat? Veel payrollbedrijven stoppen. Paycompany blijft payrollen!

Wanneer is er sprake van payrolling?

Er is sprake van payrolling wanneer de payrollorganisatie geen actieve rol speelt in het werven en selecteren van uitzendkrachten en opdrachtgevers/inleners (allocatiefunctie). Daarnaast dient de arbeidskracht exclusief aan de opdrachtgever/inlener ter beschikking worden gesteld.

Wat zal de WAB veranderen?

De inwerkingtreding van de WAB zal de arbeidsvoorwaarden van payrollwerknemers veranderen. Zij zullen namelijk dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers die vast in dienst zijn. Voor de payrollwerkgever daarentegen zullen veranderingen minder positief zijn. Zij kunnen geen beroep meer doen op een uitzendbeding en op (langere) uitsluiting van loondoorbetalingsplicht. De kosten voor medewerkers met tijdelijk contract zullen dus flink stijgen en de margedruk zal mogelijk toenemen.

Een ander gevolg van de WAB is dat overeenkomsten moeten worden omgezet in een payrollovereenkomst. Hierdoor zal het bedrijfsmodel van veel payrollwerkgevers moeten veranderen. Dit brengt extra (financiële) lasten met zich mee, die veel payrollwerkgevers vermoedelijk niet kunnen en/of willen dragen. Bovendien is het nog maar de vraag of zij de noodzakelijke aanpassingen van de salarisadministratie op tijd kunnen doorvoeren.

Wat is het resultaat?

Er wordt verwacht dat er meer flexwerkers vast in dienst worden genomen, er meer mensen als zzp’er aan het werk gaan en er meer uitzendcontracten komen. En payrolling?

Veel payrollbedrijven zien zich genoodzaakt te stoppen, door de administratieve en financiële lasten die de wet WAB met zich meebrengt. Paycompany niet! Ondanks de invoering van de WAB blijft Paycompany payrollen. Wil je jouw formele werkgeverschap uit handen geven? Dan bent je bij ons aan het goede adres! Alles voor elkaar, zonder zorgen en zonder risico’s. Plus, als medewerker heb je alles minstens zo goed voor elkaar als in dienst bij een bedrijf zelf.